Navigáció átugrása.
Címlap

Musica Sonora Kamarazenekar

 

A Musica Sonora Kamarazenekar - a név jelentése "jól csengő, jól zengő zene" - 1998-ban alakult a budapesti Szent István Gimnázium Jubileumi Zenekarának részben egykori alapító, részben későbbi tagjaiból. A Csetényi Gyula fuvolaművész által, lelkes zenebarátok segítségével életre keltett Musica Sonora Alapítvány kezdeti és mai napig is első számú célkitűzése, hogy fiatal, tehetséges, még zenei pályájuk elején járó muzsikusok számára szólistaként fellépési lehetőséget biztosítson versenyművek és egyéb szólódarabok zenekarral történő eljátszására, ezáltal is segítve őket zenei karrierjük elején. A Musica Sonora Kamarazenekar tagjai bár nem hivatásszerű zenészek, szinte mindegyikük életét végigkísérte a zenekari játék, miközben az évek alatt számos hazai és külföldi karmester kezei alatt érett muzsikussá csiszolódtak. Az együttes megalakulása óta, köszönve a nagyszerű alapoknak, a zeneszeretetnek és a rendszeres és fegyelmezett munkának az elmúlt tíz év alatt érett zenekarrá vált, amely mára már a zeneirodalom bármely időszakából választott műveket magas művészi színvonalon képes eljátszani.  A kezdetekhez képest a zenekar magjának személyi összetétele keveset változott azonban időközben számos új taggal bővült, többek között a bécsi Vienna Konservatorium budapesti tagozatának növendékeivel, akik 2010 óta a Musica Sonora Kamarazenekarban végezhetik a zenekari gyakorlat tantárgyukat. Az együttes rendszeres szereplője a nyári zeneakadémiáknak itthon és külföldön egyaránt, fiatal muzsikusok kísérőzenekaraként. Repertoárjuk kezdetben főként preklasszikus és klasszikus korok kamarazenekarra írott műveiből állt, amely azóta kiegészült a romantikus és a kortárs "nagyzenekari" irodalommal is. 

  • 1998-2002 között a művészeti vezető és a koncertmester Szűcs Ilona hegedűművész volt, aki példamutatásával és igényességével alapozta meg az alapító tagok hosszú távú elhivatottságát a fejlődés irányába.
  • 2002-2006 között ezt a pozíciót Bolyky Zoltán karmester töltötte be. Főleg a vonósoknál igyekezett szilárd alapokat építeni és nagy odaadással fejlesztette tovább a zenekart, kiemelkedő pedagógiai és szakmai felkészültséggel növelte egyre tovább az elvárásokat.
  • 2007-ben a zenekar karmestere és művészeti vezetője Illényi Péter, a Bartók Rádió zenei rendezője lett. A zenekarunkkal töltött több, mint 10 évet az együttes felnőtté válásának lehet tekinteni, amikor a több külföldi és a sok hazai koncert alatt széles repertoárt alakult ki.
  • 2018-tól egy évig Szűcs Dániel karmester szakmai irányítása alatt fejlődött tovább a zenekar.
  • 2019 őszétől dolgozott zenekarunkkal Cser Miklós karnagy úr, akivel emberi és szakmai adottságai miatt igen gyorsan nagyon jó kapcsolata alakult ki a zenekar közösségének. Sajnos a karnagy úr tragikus halála igen rövid idő alatt vetett véget ennek a sokatígérő, éppencsak kialakulófélben lévő barátságnak. Halála előtt egyik utolsó koncertjére zenekarunkkal a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban került sor 2019. deemberében.
  • A 2020/21-es nehéz időszakban Taligás Lajos és Dinya Dávid karmesterek segítettek a Covid vírus fenyegető árnyékában is megtartani közösségünket.
  • 2022-ben nagy reményekkel kezdtük meg az együttes munkát új, fiatal zenei vezetőnkkel, Juhász Bence karmesterrel.

Az elmúlt években az együttessel közösen fellépett szólisták között megtaláljuk többek között Banda Ádámot, Oláh Vilmost, Polgár Lászlót, Várjon Dénest, Simon Izabellát, Megyesi Zoltánt, Kovács Istvánt, Kohán Istvánt, Kovács Zalánt illetve Ránki Dezsőt és Ránki Fülöpöt is. Közülük Banda Ádámmal korábban közös CD is készült.
A kortárs zeneszerzők közül Bujtás József az együttes számára komponálta első zongoraversenyét, melyet 2011 áprilisában hallhatott a közönség. 2015-ben Dragony Tímea tubaversenyének ősbemutatóján, 2017-ben pedig Vedres Csaba nagyszabású oratóriumának budapesti bemutatóján működtünk közre.
2008 óta szoros partnerség van az együttes és a Semmelweis Vegyeskar között, akik révén a repertoár a vokális és oratórikus területek felé is folyamatosan bővül. A zenekar nagyszabású produkciója a HAIR musical-oratórium, amely a zenekar felkérésére Pejtsik Péter kezei alatt született 2009-ben és amelyből nemsokkal később az együttes CD felvételt készített. Az együttes e művel 2010-ben a Vajdahunyadvári Fesztivál zárókoncertjén és 2011. októberében a pécsi Kodály Központban is vendégszerepelt, 2012. őszre pedig meghívást kapott a VII. Belvárosi Barokk Fesztiválon való szereplésre. A zenekar 2013-ban W.A. Mozart: Színigazgató című daljátékát mutatta be Philipp György rendezésében, illetve Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészekkel lépett fel. 2014-ben a Syma csarnokban pedig Szekeres Tamás gitárművésszel adtak közös koncertet.
A zenekar kiemelt célja, hogy fellépési lehetőséget biztosítson pályájuk kezdetén lévő fiatal, ígéretes szólistáknak. Ennek keretében volt vendégünk a teljesség igénye nélkül: Petrus Bölöni Áron. Temesvári Bence, Losonci Luca, Devich Gergely, Szabados Éva, Amirás Árpád, Kohán István, Migróczi Tamás és Kovács Zalán László.

Ide kattintva megtekintheti a koncertjeinken eddig megszólaltatott zeneművek felsorolását.

Koncertjeinken készült felvételek gyűjteménye.